ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Kanola bitkisi ve yağına yönelik bazı iddialara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni

23/10/2009

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Köyişleri Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla talep ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili




“Kanola; genetik değişimler sonucu zehirli madde oranı düşürülmüş ya da dönüştürülmüş laboratuar bitkisi Kolzanın ticari ismi olan 'Düşük Asitli Kanada Yağı' (Canadian Oil Low Acid) cümlesinin kısaltmasıdır. Önceleri yağı zehirli olduğu için sanayinin farklı alanlarında kullanılan bu bitki artık günümüzde tüketim içinde kullanılmaktadır.

GDO'lu bitki kanola yağının sinir sistemi hasarı, körlük, kanser gibi hastalıklara sebep olmasına rağmen birçok fastfood ve lokanta zinciri tarafından kullanılmakta ve bunun yanı sıra ayçiçeği yağı gibi yağlara karıştırılarak, kanola yağı adıyla tüketime sunulmaktadır.

Ekimi ülkemizde 1979 yılından bu yana yasak olan Kolza bitkisi, şimdilerde böceklerin bu bitkiyi yememesi ve üretim maliyetinin düşüklüğü gerekçeleriyle, çiftçilerimize yeniden ektirilmeye çalışılmaktadır. Bazı şirketler, yararlı olduğu iddiasıyla Türkiye'deki bitkisel yağ açığını kapatmak ve bio-dizel yakıt elde etmek için ekimini şiddetle tavsiye etmektedirler.” şeklinde ki bilgiler basın ve sanal ortamda sıkça dile getirilir olmuştur.


Bu bilgiler çerçevesinde;

1- Kanola bitkisi yağı hakkındaki bu iddialar doğru mudur? Bu konuda gerek Tarım Bakanlığınca veya diğer bakanlık ve kurumlar tarafından yapılmış bir araştırma var mıdır? Var ise bu araştırma sonuçları nelerdir?

2- Kanola bitkisi ve yağı ülkemizde hangi amaçlarla kullanılmaktadır?

3- Bu bitki yurt dışında hangi ülkelerde tüketim amaçlı yetiştirilmekte ve tüketilmektedir?

4- Kanola bitkisi ve yağının kanserojen etkilerinin olduğu iddiaları konusundaki vatandaşlarda oluşan endişeler nasıl giderilecektir?

5- Bu ürünün önceki yıllarda ekimi neden ve hangi gerekçelerle yasaklanmıştır? Bu gerekçeler şu an itibari ile değişmiş midir?

6- Bu ürün yıllar itibari ile ülkemizin hangi bölgelerinde ve hangi miktarlarda üretilmektedir?




,